İş

İş dünyası ‘yatırım iştahı artacak’ dedi

Ekonomik Uyum Komitesi (EKK) toplantısı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. EKK toplantısının ardından yapılan açıklamada; Hedefin ülkeyi her alanda daha ileri taşıyarak gelişmiş ülkeler arasındaki yerini almak olduğu belirtildi.

Açıklamada, bu anlayışla tüm kurumlarla işbirliği içinde hazırlanan, 5 yıllık yol haritası belirleyen ve 2053 vizyonunu içeren 12. Kalkınma Planı’nın Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edilerek Genel Kurul’da görüşüldüğü hatırlatıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin. Açıklamada, para ve maliye politikalarının aktif kullanılması yoluyla enflasyonla mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.

Yatırım taahhüdü avans kredileri kararı

Açıklamada, depremin yaraları sarılırken, ülkenin başta deprem olmak üzere tüm risklere karşı daha dayanıklı hale getirilmesinin planlandığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz EKK toplantısında, katma değeri yüksek ihracat potansiyelimizi artıran ve sürdürülebilir gelişmeyi sağlayan yatırımlara yönelik TCMB Yatırım Taahhütlü Avans Kredilerinin (YTAK) genel çerçevesi açıklandı. Mevcut süreçlerin istikrarı Heyet tarafından, uygulama detayları ise ilgili kurumlarca değerlendirildi.” Açıklığa kavuştuktan sonra kamuoyuyla paylaşılacaktır.

YTAK Programının TCMB’nin hedefleri ile uyumlu bir çerçevede tasarlanmasına karar verildi. Uluslararası kuruluşlardan sağlanan krediler şeklindeki dış finansman kaynaklarına ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Taahhüt sonrasında bu kaynakların daha aktif kullanılması için yapılabilecek çalışmalar görüşüldü.” Toplantıda iş dünyası alınan kararı değerlendirdi.

TGSD Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya:

Atılan adımlar pahalı katma üretim, istihdam ve ihracat yaratması açısından güzel ve esasen yapmamız gereken şeyler. Ancak baktığımızda özellikle hazır giyim ve tekstil sektörü açısından içinde bulunduğumuz durumu tespit etmek gerekiyor.

Özellikle Avrupa, Amerika ve jeopolitik riskler nedeniyle ciddi bir talep eksikliğiyle karşı karşıyayız. Bu talep eksikliği karşısında biz üretici veya firma olarak şu anda varlığımızı sürdürmekte zorlanıyoruz. Bunları yapabilmek için nefes almamız gerekiyor. Yani oksijenimiz var. Bu nefes sadece parayla ilgili değil. Finansmana erişim önemli ama finansmanın yanı sıra bir takım farklı desteklerin de verilmesi gerekiyor. Kullanılabilirliği korurken yeniden yatırım yapmak veya yeniden yatırım yapmaya kalkışmak mümkün değildir.

1-2 yıl önce teşviklerden, yatırımlardan bahsediyorduk. Ama bugün varlığı korumamız, varlığın sürdürülebilirliğini sağlamamız gerekiyor. Bu nedenle öncelikle durumun tespiti kaçınılmazdır. Tekrar söylüyorum, hele ki detaylarını görmeden yeni bir yatırımdan, yeni bir teşvikten bahsetmek şu anda çok kolay değil. Burada yatırım taahhütlü bir kredi yerine, değişim-dönüşüm sırasında mevcut varlıkların korunmasının yolu düşünülmelidir.

İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu:

Krediyle ilgili bir başlığın bile olması çok sevindirici. Bu da birçok yatırımcıya fırsat verecek. Bu tür çalışmalar yatırıma kapıların açık olduğunu açıkça gösteriyor.

Önümüzdeki dönemde de bu çalışmalar yapılacak; Aynı zamanda uzun vadeli, düşük faizli, ödemesiz transfer kredilerinin geleceğinin de habercisidir. Bu çok iyi bir haber. Özellikle yatırım kuralının bulunması ülkemizin hala yatırımcı iştahının çok yüksek olduğunu gösteriyor. Yatırımcılar için oldukça cazip bir bölge ve lokasyonda bulunuyoruz.

Üstelik 5 yıldır istikrarlı bir hükümetimiz var. Bu hükümeti ve bu fırsatı gören tüm yatırımcılar için Türkiye’nin bir yatırım cenneti olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin İslam coğrafyasından Türki Cumhuriyetlere kadar uzanan, dünyada 1,5 milyara varan bir kitleye ulaşma imkanı sunması açısından önemli bir stratejik bölgede olduğunu söyleyebiliriz. Bütün dünyanın bunun farkında olduğuna ve önümüzdeki dönemde bunu değerlendireceğine inanıyorum.

ZÜCDER Lideri Mesut Öksüz:

Yatırım taahhütlü avans kredisi uygun ve gerekli ancak eksik olarak değerlendirilmektedir. Yani; Yaşadığımız ortam politik faizle kredi kullanmayı mümkün kılıyor. Piyasada bileşik faizin yüzde 50’yi aştığı bir ortamda avantajlı gibi görünse de yıl sonunda siyasi faizin yüzde 40 civarında olması bekleniyor.

Bu rakamlarla yapılan bir yatırımın geri dönüşünün çok iyi olması gerekirken bu aşamada büyük bir risktir. Bu haliyle geçmişte başlanan ancak kaynak yetersizliği nedeniyle hayata geçirilemeyen yatırımların tamamlanması açısından faydalı olabilir.

Ancak yeni yatırımlara sıfırdan başlamak yüzde 35 ya da 40 da olsa risktir. Zaman zaman görülebileceği gibi reel yatırım olmayan otomobil, arsa, konut, döviz gibi yatırımların dışındaki alanlarda da kredi kullanımının engellenmesi önem taşıyor. Buna rağmen işletmelerin yatırımlardan ziyade mevcut ortamda varlıklarını sürdürebilmeleri için operasyonel gereksinimlerine ilişkin bir düzenlemenin bulunmaması bir eksikliktir.

Turizm Yatırımcıları Derneği Lideri Oya Narin:

Orta Vadeli Programda (OVP) Stratejik Sektör ilan edilen ve mevcut istikrarın sağlanmasında önemli rol oynayan turizm sektörüne, yatırımların finansmanında öncelik verilmelidir. Bu temel, yatak kapasitesinin modernizasyonu, genişletilmesi ve yenilenmesi yatırımları açısından çok değerli olacaktır. Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi uygulaması çerçevesinde oluşturulacak kaynak ve turizm yatırımcılarının bu kaynağı kullanmalarının teşvik edilmesi büyük önem taşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu